Azerbaycan’da asansörle ilgili tüm sertifikalara sahip bir Türk firması olduklarını belirten Cersan Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Yılmaz, “Azerbaycan’daki en büyük projelerden olan 310 metrelik televizyon kulesine asansör yaptık. Ukrayna’da da asansörle ilgili tüm sertifikalara sahip bir şirket olarak faaliyet gösteriyoruz” dedi.
Elektronik araştırma laboratuvarı olarak 1986 yılında kurulan Cersan, Türkiye’nin ilk elektronik kumanda panosuna imza atarken, 1994 yılından itibaren asansör ve yürüyen merdiven sektörüne odaklanarak, bakım, onarım, modernizasyon ve montaj hizmetleri vermeye başladı. Yurtdışında da faaliyet gösteren şirket, Azerbaycan ve Ukrayna’da projeler gerçekleştirdi. 2007’den bu yana Azerbaycan’da tescilli bir firma olarak çalıştıklarını vurgulayan Erdinç Yılmaz, bu ülkede çok uluslu firmaların yakaladığı asansör montaj adedine ulaşabildiklerini söyledi. Yılmaz, buna rağmen Türkiye’de bürokratik engeller yüzünden aynı seviyeye ulaşamadıklarına değindi.
“Yurtdışında Markalaşmalıyız”
Türkiye’de büyük ölçekli tüm asansör işlerinin sayıları beşi geçmeyen yabancı sermayeli firmalar arasında pay edildiğine dikkat çeken Erdinç Yılmaz, sektörde yabancı hayranlığının üst düzeyde olduğu görüşünü ifade etti. Yılmaz, Türkiye’den asansör markasının çıkabilmesi için, her bölge veya semtte aynı kalitede ve tasarımda asansör üretmek gerektiğinin altını çizdi. “Global piyasalarda neler oluyor? Yabancı firmalar nasıl başarılı olmuş? Dünya asansör pazarındaki pastanın büyük kısmını nasıl ele almışlar? Nasıl marka olunur?’ gibi sorulara cevap arayacak ve bulduğu cevaplar üzerinde sektörün geleceğini planlayacak yapılara ihtiyacımız var” diyen Yılmaz, kendisinin çözüm olarak yurtdışında markalaşmayı gördüğünü kaydetti.
Azerbaycan’daki en büyük projelerden olan 310 metrelik televizyon kulesine asansör yaptıklarını, bunun sıfır bakımla 10’uncu yılına girdiğini vurgulayan Erdinç Yılmaz, “Başarılı şekilde yaptığımız bu önemli proje tüm ülkede duyuldu, bizden çok memnun kaldılar ve ülkenin bütün kritik noktalarında projeler gerçekleştirmeye başladık” şeklinde konuştu.
Ukrayna’da da Azerbaycan’da olduğu gibi asansör ile ilgili tüm sertifikalara sahip olduklarını ileten Yılmaz, “Ukrayna’da bin metrekarelik bir malzeme depomuz var. Firma olarak hedeflediğimiz pazarlarda önce gerekli belge ve sertifika çalışmalarımızı tamamlıyor, tüm bürokratik aşamaları bitiriyor ondan sonra aktif olarak çalışmaya başlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dünyanın her tarafına ihracat yapabilecek asansörcülere sahip olduğunu kaydeden Erdinç Yılmaz, sektördeki firmaların mevcut ekonomik sıkıntıları fırsata çevirerek, ihracata yönelebileceklerini söyledi.
Son 30 yıldır ithal edilen paket asansör adı altındaki komponentlerin gümrüksüz olarak giriş yaptığına dikkat çeken Yılmaz, Cersan’ın yaşanan sıkıntıları önceden görerek ihracata yöneldiğini anlattı. Bu yüzden orta vadeli olan yurtdışına açılma planlarını erkene aldıklarını ifade eden Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Firmaların muhakkak yurtdışı bağlantılarının olması ve satışlarının en az yüzde 20’sinin ihracata yönelmesi gerekir. Bu durumdaki bir firmanın batması mümkün değildir.
Ülkemizde 3 bin 500 asansör firması var, bunların hepsi tek başına ihracat yapamaz belki ama birleşerek ihracat yapabilirler.” “Gemilerde çalışacak asansör projesi yaptık” Cersan’ın geleceğe yönelik projeksiyonlarından da bahseden Erdinç Yılmaz, gemilerde çalışacak asansör projeleri yaptıklarını bildirdi. Mesailerini bu alanda yoğunlaştırmayı planladıklarını kaydeden Yılmaz, “Asansör konusunda ‘marin’ sertifikası almak için çalışmalara başladık. Yoğun bir dönemden geçeceğiz, çünkü sertifikalar çok özel ve ağır şartları yerine getirmeyi gerektiriyor. Bu sektörde de iddialı olacağız, dünyada bu anlamda ciddi bir açık var” dedi.